FAMILIEBEDRIJF ALS WERELDTOPPER: KUSTERS


5 februari 2015 - In 1911 begon de opa van Geert Kusters de firma Kusters als kleine smidse. Nu is Kusters Engineering in Venlo wereldmarktleider in het vernietigen van bankbiljetten.
In de ontvangsthal van Kusters staat een zitbankje ter waarde € 40 miljoen.  Tenminste, dat was vóórdat de bankbiljetten als snippers uit de machines van het familiebedrijf rolden. “Als we al onze machines 10 seconden stilzetten, kunnen we het Europese financieringstekort in één klap oplossen”, zegt Geert Kusters weleens tegen klanten. “De waarde van geld wordt heel relatief als je in deze branche zit.” Hij is president van de Syntech Group, de holding waar alle vestigingen van Kusters onder vallen. Zijn broer Paul heeft de dagelijkse leiding van Kusters Engineering in Venlo. 

“Vertrouwen is het belangrijkste product dat we verkopen.”


Meer dan 70 centrale banken over de hele wereld maken gebruik van de geldversnipperaars van Kusters. Het familiebedrijf is een kleine multinational, met een omzet van meer dan € 30 miljoen en vestigingen in India, China, Rusland, Kenia en Amerika. Die positie dankt het bedrijf volgens Kusters niet alleen aan de neus voor ondernemen, die alle nazaten erfden van oprichter Handerie Kusters. “Centrale banken willen geen zaken doen met managers die volgend jaar misschien weer weg zijn.” Dat Kusters een familiebedrijf is en klanten direct contact hebben met de directeur-eigenaar, geeft vertrouwen, zegt hij. “Dat is het belangrijkste product dat we verkopen.”


Geert Kusters

Kansen ruiken
Toen Geert (65) in 1973 in het bedrijf kwam, wist hij nog niet dat het vernietigen van bankbiljetten geld op kan leveren. Kusters produceerde toen nog verwarmingsinstallaties en prefab-zwembaden. Omdat er naast Geert nog 5 broers waren die in het bedrijf aan de slag moesten, ging hun vader op zoek naar een derde nichemarkt. Die vond hij in de afvalverwerking. In Duitsland had hij een machine ontdekt die autobanden kon verkleinen tot kunststof korrels. Daarmee zou de Nederlandse afvalberg flink gereduceerd kunnen worden. In de managementvergadering waren de reacties lauw. “Kusters is een verwarmingsbedrijf. Daar past dit niet bij.” Maar de oude baas zette door en besloot een afdeling afvalverkleining en recycling op te zetten.

Joh. Enschedé
Al is geld vernietigen ook afvalverwerking, van de productie van afvalshredders was het een grote stap naar bankbiljettenversnipperaars. De markt is totaal verschillend: geen lokale markt, maar een wereldmarkt waarin centrale banken de belangrijkste klanten zijn. “Onze specialiteit is altijd geweest om machines voor nichemarkten te ontwikkelen en van daaruit weer nieuwe toepassingen te bedenken”, zegt Kusters. Maar als Kusters eind jaren ’70 niet was gebeld door gelddrukkerij Joh. Enschedé, om een machine te ontwerpen voor het betrouwbaar vernietigen van misdrukken, was het misschien anders gelopen. “Succes is ook een kwestie van geluk en kansen ruiken.”

 

“Onze machines gaan te lang mee, verzucht Kusters"


Bank of England
Toen de centrale bank van Portugal – klant van Joh. Enschedé – de machine zag, wilde die er ook een. De Bank of England toonde eveneens interesse, maar wilde de machines eerst komen testen. Met een Herculestoestel werd een gepantserde vrachtwagen met vele miljoenen afgekeurde Britse ponden Venlo ingevlogen. “De marechaussee en de politie moesten half Venlo afzetten om dat transport veilig te laten verlopen”, vertelt Kusters.

 

Het duurde 10 jaar voordat Kusters zich realiseerde dat er een grote internationale markt voor zijn geldvernietigingsmachines bestond. “Elk land heeft slechts één centrale bank. Je kiest in deze nichemarkt niet voor een bepaald land of regio, maar voor export over de gehele wereld. Dat betekende wederom een totale ommekeer van de organisatie.” Het binnenhalen van de Bank of England was een belangrijke stap. Toen Kusters in 1992 in San Francisco een internationale conferentie van centrale banken bezocht, liet hij foto’s liet zien van Kusters’ installaties bij de Bank of England. Hij werd direct uitgenodigd in China en India.

Milieubewustzijn
In India, waar bankbiljetten een omlooptijd van hooguit enkele maanden hebben, werden bankbiljetten in primitieve installaties verbrand. Met grote impact voor het milieu en de veiligheid. “De zware metalen gingen gewoon de lucht in”, vertelt Kusters. Door het toegenomen milieubewustzijn hadden veel meer banken behoefte aan machines die de biljetten veilig en snel konden vernietigen, besefte hij. Hij besloot zich helemaal op de geldvernietiging te concentreren. “Centrale banken hebben geld, dus we waren direct verlost van het probleem van dubieuze debiteuren.”

 

"Je kiest in deze nichemarkt niet voor een bepaald land of regio, maar voor export over de gehele wereld."
Familierecept
“Onze machines gaan te lang mee”, verzucht Kusters. De eerste installatie, die hij in 1986 aan de Portugese centrale bank verkocht, functioneert nog steeds prima.
Nu de groei er een beetje uit is, wil hij zijn internationale netwerk gebruiken om andere wegen in te slaan. Volgens het vertrouwde familierecept: nieuwe toepassingen bedenken voor bestaande machines. Wie heeft er nog meer een tot € 2 miljoen over voor een uiterst veilige papierversnipperaar, vroeg hij zich af. Hij kwam op veiligheids- en overheidsdiensten die geheime documenten willen vernietigen. Bij het Pentagon en de CIA is Kusters inmiddels binnen. Enkele maanden geleden sleepte het bedrijf ook een grote order binnen voor een document-destructiecentrum van de Chinese overheid. De enorme installatie is afgelopen maand verscheept naar Beijing. “Dat zou de springplank kunnen zijn, om te herhalen wat met de bankbiljetten is gebeurd.”

Banenmotor
Ook boort hij nieuwe nichemarkten aan op de geldmarkt. In India verkoopt Kusters steeds meer geldtelmachines en er rijden al meer dan 400 trucks rond om pinautomaten te bevoorraden met geld. “Een enorme groeimarkt. We hebben al meer dan 3000 Indiërs in dienst. Het zou mij niet verbazen als wij in India een grotere banenmotor zijn dan Philips en Unilever bij elkaar.”Vloeiend Chinees
Ondertussen heeft Kusters ook de recyclingactiviteiten weer opgepakt. Onder leiding van zoon Jeroen worden de shredders en briketteerpersen waar Kusters groot in is geworden, verder ontwikkeld tot machines om waardevolle grondstoffen terug te winnen uit afval. “Daar is in China en India veel belangstelling voor. Omdat we daar al meer dan 20 jaar actief zijn, kunnen we binnen een maand een nieuw bedrijf starten.” Zijn jongste zoon loopt zich warm in China, hij spreekt vloeiend Chinees. Rond 2020 gaat het familiebedrijf opnieuw revolutionair veranderen, voorspelt Geert. “Iedere 15 jaar vinden we onszelf opnieuw uit. Dat zit in de genen van dit bedrijf.”

© Ditty Eimers, Stichting Familie Onderneming

 

 
DEEL DIT BERICHT
NAAR ANDERE BERICHTEN