ALLEMAAL FAMILIE: VAN AWARD TOT TV-PROGRAMMA


21 juni 2015 - “Familiebedrijven, dit onderwerp ligt mij zeer nauw aan het hart”, zegt John Fentener van Vlissingen in gesprek met Margreet Spijker in het radioprogramma WNL op Zaterdag van 20 juni. Op 24 juni 2015 maakt hij bekend welke onderneming zich een jaar lang het 'beste' familiebedrijf van Nederland mag noemen. En dit in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin. Bovendien werkt Fentener van Vlissingen mee aan een nieuw tv-programma: Allemaal familie. Het gaat – uiteraard – over familiebedrijven.

De Familiebedrijven Award is door John Fentener van Vlissingen in het leven geroepen omdat het belang van familiebedrijven in Nederland nog onderschat wordt. “Zeer onterecht,” aldus Fentener van Vlissingen. “We zien dat grote bedrijven steeds meer internationaal worden en naar het buitenland toetrekken. Dus de werkgelegenheid in Nederland moet in hoge mate komen van de midden- en kleine bedrijven. En veruit het grootste deel daarvan wordt gevormd door familiebedrijven.”

Familiebedrijven promoten
Er zijn in Nederland zo’n 260.000 familiebedrijven. Fentener van Vlissingen: “Ze werken blijkbaar iets harder, want ze zijn verantwoordelijk voor 53% van het BNP. Wat we met z’n allen neerzetten is voor het grootste deel te danken aan familiebedrijven. Ook staat 49% van de werknemers in Nederland op de loonlijst van een familiebedrijf. “Werkgelegenheid is een heel belangrijk thema bij de familiebedrijven en we zullen dat echt op de agenda moeten zetten en promoten.”


Bezoek aan Barenbrug

Familiebedrijven promoten
Er zijn in Nederland zo’n 260.000 familiebedrijven. Fentener van Vlissingen: “Ze werken blijkbaar iets harder, want ze zijn verantwoordelijk voor 53% van het BNP. Wat we met z’n allen neerzetten is voor het grootste deel te danken aan familiebedrijven. Ook staat 49% van de werknemers in Nederland op de loonlijst van een familiebedrijf. “Werkgelegenheid is een heel belangrijk thema bij de familiebedrijven en we zullen dat echt op de agenda moeten zetten en promoten.”


Jurybezoek bij Enza Zaden

“Een proces van lange adem”
De selectie van hét familiebedrijf van Nederland is een intensief proces. Waar wordt nou op gelet? “De genomineerden en finalisten worden ieder jaar gekozen uit maar liefst 300-500 bedrijven. 60 ervan worden bezocht door een accountant. Op basis van een 7-tal selectiecriteria worden er 12 familiebedrijven (dit jaar 13 - red.) gekozen. De jury selecteert hieruit 4 of 5 finalisten. Fentener van Vlissingen: “We willen als ondernemers natuurlijk niet alleen naar het puntenlijstje kijken, maar ook naar de mensen in het bedrijf, het management en daarom vinden we het belangrijk er ook persoonlijk naartoe gaan om meer te weten te komen. Meteen na deze prijs gaat het alweer van start voor het volgend jaar; het is een proces van lange adem.”

Investeren in innovatie
"Investeren die familiebedrijven wel genoeg in innovatie?," vraagt Margreet Spijker. John Fentener van Vlissingen antwoordt: “We mogen niet generaliseren, maar een beursfonds moet vooral denken aan de kwartaalwinsten. Research en innovatie kosten geld. Een familiebedrijf kan veel meer langetermijn-denken. Ze zijn immers gericht op het voortbestaan voor een volgende generatie. Het is statistisch bewezen dat de meeste octrooien liggen bij (middel)kleine bedrijven, níet bij de grote. De groten gaan nu zelfs kleine belangen nemen in deze bedrijfjes om zo toch mee te kunnen liften op die octrooien.”

“Neem Enza Zaden bijvoorbeeld, een van de finalisten, een familiebedrijf in de zadenveredeling voor groenten. Ze zijn 10 jaar bezig met research; 10 jaar lang investeren ze en blijven ze ontwikkelen... Voordat het eindelijk in het 11e jaar hopelijk het een succes is (of niet...) en pas dán kunnen ze uiteindelijk winst maken. Dat is bij een beursgenoteerde onderneming wel heel moeilijk.”

 

Het kostte mij geen moeite op ‘ja’ te zeggen op dit initatief. Dit onderwerp ligt mij zeer nauw aan het hart.”


Allemaal familie
Vanaf augustus van dit jaar is John Fentener van Vlissingen te zien in het nieuwe tv-programma Allemaal familie (NPO 1).

“De opnames zijn gisteren gestart. Even wennen, want het is niet mijn dagelijks werk. Maar ik vind het geweldig dat men dit doet. Het is een keer goed dat er een programma komt over familiebedrijven. De selectie is indrukwekkend: velen zijn al van generatie op generatie bezig met hun bedrijf, van Sigarenfabriek De Olifant in Kampen tot en met Royal Asscher. Het kostte mij geen moeite op ‘ja’ te zeggen op dit initatief. Dit onderwerp ligt mij zeer nauw aan het hart.”

Wat het tv-programma leuk maakt om naar te kijken? “Het is heel interessant om te zien hoe nou een sigaar wordt gemaakt. Hoe leeft dat nou in dat bedrijf? Neem, Gulpener Bier, die doen ook mee, hun productieproces is bijzonder boeiend. En dan is er ook een autobedrijf met een mevrouw aan het roer; een vrouw in een typisch mannenbedrijf... Dat zijn toch leuke onderwerpen om naar te kijken!”

24 Juni 2015: uitreiking derde familiebedrijven award
Op 24 juni wordt de Familiebedrijven Award weer uitgereikt in de Nieuwe Kerk te Den Haag. De 5 finalisten zijn: Barenbrug, De Heus, Enza Zaden, Nolet en Walraven. De eerste award ging naar Gassan Diamonds en in 2014 won Westland Kaas.

Uitzending gemist? Beluister hier WNL op Zaterdag van 20 juni 2015. Het gesprek met John Fentener van Vlissingen over familiebedrijven komt aan bod vanaf 22 min. 00 sec.

© Muriel Van Peteghem, Stichting Familie Onderneming

 
DEEL DIT BERICHT
NAAR ANDERE BERICHTEN